Castillo de Vélez-Blanco

Het Castillo de Vélez-Blanco ligt in het Spaanse stadje Vélez-Blanco in de provincie Almeria. Het werd gebouwd door de gouverneur van Murcia Pedro Fajardo de Chacón, na zijn benoeming als Marqués de Los-Vélez, toegekend door de katholieke koningen.

 

Toen Pedro Fajardo in Vélez-Blanco werd geïnstalleerd, kwam hier het hoofdkwartier van zijn nieuwe landgoed en begon hij met de bouw van zijn kasteel-paleis op de overblijfselen van een oude en belangrijke islamitische citadel, die op de heuvel boven de stad stond. Een plek van menselijke nederzettingen sinds de oudheid. Hier vond men Romeinse munten en talloze bouwrestanten van muren, watertanks en moskeeën aan.

In 1931 uitgeroepen tot Nationaal Monument, domineert het silhouet van het kasteel Vélez-Blanco. Het kasteel van Los Fajardo wordt gezien als een van de meest emblematische monumenten van de provincie Almeria.

De heuvel van het kasteel presenteert getuigenissen van bezetting uit de Iberische tijd, die daar later werd geïnstalleerd, het islamitische Alcazaba. In 1506 begint de bouw van het huidige kasteel op bevel van Pedro Fajardo, genaamd Marqués de Los-Vélez benoemd door de katholieke vorsten. Hij koos voor zijn constructie "De Renaissancestijl", die de geest van de nieuwe tijd symboliseert en de breuk met de vorige architecturale traditie. Dit veroorzaakte in feite de praktische vernietiging van het vorige fort om zich aan te passen aan de nieuwe defensieve en representatieve eisen van de nieuwe Castiliaanse heren.

Het  kasteel van Vélez-Blanco wordt gevormd door twee constructies met een ophaalbrug. De eerste ruimte is gebouwd op de oude islamitische citadel en is een vierhoekig fort van extreem eenvoudige vormen en een bepaald artilleriepotentieel. De tweede is een torenhoog paleis, geleid door een hoofdtoren.

Het paleis is gebouwd rond een Court of Honor, een majestueus werk in wit marmer uit Macael, dat een sculpturaal juweel uit de Renaissance vertegenwoordigt. 

 

De patio werd in 1904 verkocht en wordt momenteel tentoongesteld in het "Metropolitan Museum of Art" in New York. Het toont ook elementen van laatgotische stijl met bepaalde Mudejar-functies.

Openingsuren:

 

Van 1 april tot 30 september:

Woensdag tot en met zondag van 10:00 tot 14:00 uur en van 17:00 tot 20:00 uur

 

Van 1 oktober tot 31 maart:

Woensdag t / m zondag van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:00 tot 18:00 uur

 

Op feestdagen gesloten.