CHIRIVEL - COMARCA DE LOS VÉLEZ - ALMERÍA

Chirivel is een gemeente die behoort tot de Comarca de los Vélez, gelegen in het noorden van de provincie, grenzend aan Granada en is een ander landschap dan de rest van de provincie. Het stedelijk gebied is opgenomen in het natuurpark Sierra de María, dat wordt gekenmerkt door het continentale mediterrane klimaat, de ruige bergen van kalksteen en dolomietmaterialen en de bossen van dennenbomen.

 

De stad Chirivel, die onafhankelijk werd van Velez Rubio in 1895, is een afgelegen en rustig dorp, vriendelijk en gastvrij net als zijn buren. Hoewel het tot de 19e eeuw zijn onafhankelijkheid van Vélez-Rubio niet wist te bereiken, zijn de gronden van Chirivel al 5000 jaar bewoond. Hier is de prehistorische mens voorbij gegaan en de Iberische, Romeinse en Arabische volkeren waren aangetrokken door de vruchtbaarheid van de kust.

Chirivel is altijd al een plaats geweest die rust herbergt  voor de passanten en wandelaars vanwege de gunstige ligging tussen de vruchtbare gronden van Campillo en het gebied van Solana de la Sierra.

Chirivel is een eenvoudige, schone, georganiseerde stad die ons in feite het gevoel geeft van een heel andere Almeria.

Het klimaat is mediterraan-continentaal. De regens zijn schaars en geconcentreerd in de herfst en de lente. In de winter komen er soms sneeuwbuien voor in de Sierra. Juli is meestal de warmste maand.

De belangrijkste bron van inkomsten van de bevolking is gebaseerd op landbouw: granen, aardappelen, groenten en de ontwikkeling van de bijenteelt.