Vélez-Blanco

Genesteld aan de voet van een rotsachtige uitloper ligt het kleine witte dorpje Vélez-Blanco, 6 km ten noorden van zijn buurman, Vélez-Rubio.

De gemeente Vélez-Blanco maakt deel uit van het natuurpark Sierra María Los-Vélez en ligt op de Route van de kastelen (Ruta de los Castillos) door Andalusië. Het is zowel populair bij liefhebbers van plattelandstoerisme en sport als bij liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Het informatiekantoor "Almacen del Trigo" heeft informatie over de stad en het omliggende natuurpark.

 

Dingen om te zien:
Het kasteel-paleis (Renaissance-kasteel) dat het centrum van de stad bekroont, is de belangrijkste attractie, een van de juwelen van de Spaanse Renaissance. Gebouwd op de top van het oude Arabische kasteel in de 16e eeuw, onder het wakend oog van de eerste markies van Los-Velez, en is uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument. Het kasteel torent hoog op de rotsen van meer dan 1000 meter en biedt het meest spectaculaire uitzicht over het omgevingsgebied. Helaas is alleen de buitenkant tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, aangezien het interieur aan het begin van de 20e eeuw werd verkocht en vandaag de dag nog te zien is in het Museum of "Metropolitan Art" in New York, VS.

Andere opvallende gebouwen in Vélez-Blanco zijn de kerk van Santiago Apóstol uit de 16e eeuw, met een aantal gotische, renaissance en mudejar elementen. Het San Luis-klooster uit dezelfde eeuw heeft een deur met een combinatie van de flamboyante gotische en traditionele Spaanse elementen en dan is er ook nog een kleine Mudejar-toren en de Caños de Caravaca-fontein, uit de 18e eeuw.

Buiten het centrum van de stad zijn er verschillende Arabische wachttorens te vinden, evenals archeologische vindplaatsen met grotschilderingen, waarvan vele zich in het natuurpark bevinden. Onder hen zijn de Ambrosio-grot en de Cerro de las Canteras, uit de paleolithische en neolithische tijd. In "Bed & Breakfast Casa Jeromay" kunt u een overzicht krijgen van al deze archeologische sites.

Er is veel te beleven in het natuurpark. Liefhebbers van wandelen kunnen kiezen tussen verschillende routes die zijn aangegeven, zoals de Pinar de las Muellas, Sierra Larga of Solana del Maimón. De beste manier om uit te vinden wat het park te bieden heeft, is om contact op te nemen met het bezoekerscentrum, Almacén del Trigo, aan de Avenida Marqués de Los-Vélez. 

 

Gastronomie:
Wie gastronomisch wil genieten van het beste eten hier moet eens de migas van harina bestellen, de gurullos (soort pasta) met patrijs vlees, 'Bilbaos' (een zoete lekkernij) en kerst snoepjes gemaakt van meel, amandelen en reuzel.

 

Feesten & Evenementen:
De belangrijkste feesten in Vélez-Blanco vinden plaats tijdens de tweede week van augustus, in het centrum van de stad. In juli vindt het feest van Monsters en Middeleeuwse dagen plaats en natuurlijk zijn er traditionele feesten tijdens Carnaval en Pasen.

Restaurants en bars:

Bar Sociedad serveert goede tapas en maaltijden op hun levendige terras. Meer formele maaltijden en goede lokale gerechten worden aangeboden in het Restaurante El Molino, enkele trappen op tegenover een betegelde fontein aan de westkant van de belangrijkste straat van Vélez-Blanco met een authentiek terras op haar binnenplaats. Bij Mesón Antonio, te vinden bij de ingang van het kasteel, kun je al een "menu van de dag" krijgen voor nog geen

€ 10,-. Barbacoa María Fernández is een ander aanbevolen restaurant welke gespecialiseerd is in gegrild vlees en de lokale keuken.