Vélez-Rubio

De gemeente Vélez-Rubio is de hoofdstad van het district Los-Vélez en maakt deel uit van het natuurpark Sierra María-Los-Vélez. Het is uitgeroepen tot een officiële plaats van cultureel belang vanwege het historische erfgoed en is een zeer populaire bestemming voor onze gasten. 

 

Het VVV-kantoor bevindt zich in het plaatselijke museum aan de "Calle Carrera del Carmen 29" en is geopend van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur, tel. 950 41 01 48.

De Iglesia de la Encarnación, die vanaf elk punt in het dorp te zien is, is een must-see en is een van de gebouwen van bijzonder historisch en cultureel belang die Vélez-Rubio speciaal maken. Het is uitgeroepen tot nationaal historisch monument en werd gebouwd in de 18e eeuw op de top van de overblijfselen van de toenmalige San Pedro-kerk. Het is een van de beste voorbeelden van barokke architectuur in de provincie Almeria. Het heeft een imposante gebeeldhouwde gevel met afbeeldingen van de "Markies van Villafranca y Vélez", die het heeft gebouwd. Binnenin heeft het hoofdaltaar een prachtig gedetailleerd, 20 meter hoog uitgesneden houten 'retablo'.

Andere gebouwen van bijzonder historisch en artistiek belang die een bezoek waard zijn: 

De "Iglesia de Nuestra Señora del Carmen", gebouwd in de 17e eeuw. Daarnaast vindt je het oude "Hospital Real", een typisch barok gebouw en de zetel van het "Conservatorio Elemental de Música" en van het Archeologisch Museum van het district. Het "Palacio de las Catequistas", dat dateert uit de 18e eeuw en werd gerenoveerd als een kerk aan het einde van de 19e eeuw. En niet te vergeten het "Maria Inmaculada-klooster", uit de 17e eeuw.

Degenen die meer willen weten over de geschiedenis van Los-Vélez, moeten zeker een bezoek brengen aan het "Miguel Guirao Archeologisch Museum", waar u veel overblijfselen zult zien die in de omgeving zijn gevonden, onder andere uit de prehistorie, maar ook uit de Romeinse en Arabische tijdperken. Wij willen u ook onder de aandacht brengen dat de Romeinse weg van "Vía Augusta" hier passeert, deze weg die Cartagena en Cádiz bij elkaar brengt, en dat dit het toevluchtsoord was voor Boabdil na zijn pensionering als koning van Granada. Enkele kilometers ten noorden van Vélez-Rubio liggen de prehistorische grotten en werelderfgoed van UNESCO: Cueva de Los Letreros en La Cueva del Gabar, ten noorden van Vélez Blanco.

 

Gastronomie:
Om de traditionele gastronomische lekkernijen van dit gebied te proeven, moet u gerechten bestellen zoals het speciaal gekookt geitenvlees, 'trigo guisado' of ' fritada de sangre' of gebakken broodkruimels met vlees (migas). Als toetje moet je de amandelkoekjes en de sterke drank en de sinaasappel cakejes proberen.

 

Feesten:
Vieringen in Vélez-Rubio zijn het populairst tijdens Pasen, Kerstmis tijdens de "Cuadrillas de Ánimas", tijdens de Carnaval en voor de Feria en Feesten die begin augustus worden gevierd.