Wandelen in de omgeving van Vélez-Blanco

Bed & Breakfast Casa Jeromay ligt in een gebied met ruige bergen. Ze vormen een landschap van prachtige valleien, afgewisseld met steile bergen. In de winter kunnen hun toppen met sneeuw bedekt zijn, wat het contrast met het dorre landschap dat hen omringt benadrukt. Vanuit Bed & Breakfast Casa Jeromay kunt u genieten van talloze wandelingen, u vindt bij ons dan ook een heel assortiment aan wandelroutes, van de recreatieve tot de geoefende wandelaar. U kan uw keuze maken uit ons bestand van meer dan 120 verschillende wandelingen.

 

Als je bijvoorbeeld kiest voor de "Pinar de la Alfahuara" wandeling, bevindt je je in één van de best bewaarde bossen in onze provincie met een jachtreservaat dat dateert uit de tijd van Filip II van Spanje. De dichte flora van Aleppo-dennen, Steeneik, Corsicaanse pijnbomen en loofbomen in het bovenste gedeelte herbergt zoogdieren, zoals eekhoorns en dassen, en u kunt ook roofvogels zien zoals onder andere Adelaars, Gieren en Sperwers.

 

Voor wandelaars die geïnteresseerd zijn in de lokale fauna, is er een eenvoudig parcours aan de voet van het Sierra de María-gebergte dat door de botanische tuin Umbría de la Virgen loopt.

De extreme hoge temperaturen, samen met lage en jaarlijkse minimale maar soms hevige regenval, zijn de oorzaak van drastische veranderingen in het landschap. Waar vegetatie schaars is, zoals op steile hellingen die aan de zon worden blootgesteld, zijn er extreme erosie producerende formaties gevormd zoals de grote geulen en diepe kloven van het Sierra de la Muela-gebergte. Verder zijn deze hoge, rotsachtige pieken veilige broedgebieden voor steenarenden, oehoes en slechtvalken.

Een ander opmerkelijk aspect van het Sierra de María Los-Vélez gebergte is dat hier exclusieve boomsoorten te vinden zijn zoals de Sierra María Centaurea en een prachtige Spaanse jeneverbes in het gemeentelijk district van Chirivel, op 1600 meter hoogte, met zelfs een natuurlijke monument aanduiding. Deze soort is zeer zeldzaam in Andalusië en deze boom wordt geschat op meer dan duizend jaar oud. Er zijn ook endemische soorten ongewervelde dieren, waaronder de vlinder die bekend staat als "apolo" of "pavón diurno".

Bij een bezoek aan Hoya de Taibena kun je zien hoe de acties van de mens de fysionomie van het landschap in de lagere gebieden hebben veranderd. Bossen (steeneiken en pijnbomen) en mediterrane struiken zijn vervangen door cultuurgrond, voornamelijk graangewassen en amandelen.

Sinds mensenheugenis heeft de mens onderdak gevonden aan de voet van deze bergen. Er zijn belangrijke archeologische vindplaatsen die daarvan getuigen. De grot van Ambrosio dateert uit de paleolithische periode, terwijl de Los Letreros grot een zeer goed bewaard gebleven ensemble van prehistorische rotstekeningen bevat. Het dateert van meer dan 7.500 jaar geleden en wordt beschouwd als een van de belangrijkste op het Iberisch schiereiland. Het omvat de figuur van de Indalo-man, symbool van de provincie Almería. Een ander niet te missen bezoek in het natuurpark is het kasteel van Los-Vélez, een juweel van de renaissancistische architectuur met de aanduiding van het historische monument.