El Gordo 2.4 Miljard euro aan Prijzengeld.

De Dikke of De Vette is de betekenis van El Gordo. Deze jaarlijkse kerstloterij vindt plaats op 22 december 2019 en wordt in de volksmond zo genoemde vanwege de enorme jackpot. El Gordo is echter een bijzondere kerstloterij. Het bijzondere aan deze loterij is dat weeskinderen de winnende getallen en prijzen trekken, waarna ze deze zingend voorlezen.

Geschiedenis El Gordo

De allereerste trekking vond plaats op 18 december 1812 en werd door de Spaanse overheid georganiseerd. Vanaf de trekking van 23 december 1892 ging men de naam Sorteo de Navidad gebruiken (Kersttrekking) en in 1897 werd dit ook expliciet op de loten gedrukt. In 1913 ging men over op het huidige systeem, waarbij uit een grote trommel houten balletjes rollen met de nummers die in de trekking zitten.

De trekking El Gordo

De trekking begint op 22 december om 08.00 uur. In het bijzijn van het publiek en alle hoogwaardigheidsbekleders worden de ballen, via een geautomatiseerd systeem, naar de tombola geleid, die op zijn beurt weer door de president verzegeld wordt. Dan is het de beurt aan de eerder genoemde weeskinderen. Twee kinderen halen twee ballen uit twee buizen, die uit twee aparte tombola’s komen, waarbij één kind uiteindelijk al zingend het nummer bekendmaakt en de ander het bedrag. De uiteindelijke lijsten met winnaars worden samengesteld door een veertigtal anonieme personen, die via een geautomatiseerd systeem de winnaars en bijbehorende dorpen en steden op lijsten vermelden. Deze lijsten worden door heel Spanje verspreidt en ‘s middags zijn uiteindelijk de winnaars bekend.


Het is geen verrassing dat El Gordo erg populair is onder de Spaanse bevolking. Veel dorpelingen kopen bijvoorbeeld gezamenlijk een lot. Heb je deze trekking gemist speel dan in januari mee met de El Nino om het jaar goed te beginnen. De El Nino heeft prijzen van 700 miljoen euro. Zowel de El Nino als El Gordo tickets kun je kopen van over heel Europa. Landen zoals Nederland, Belgie en Zwitserland die de loterij dus niet organiseren kunnen dus deelnemen. In het verleden heeft een Zwitser zelfs een geldprijs gewonnen voor deze Spaanse lotto.Del Estado El Gordo

Deze loterij is een van de oudste ter wereld. El Gordo heeft ook de grootste bedragen aan prijzengeld. Het beheer van deze kerstloterij is in handen van S.L. Loterías Y Apuestas Del Estado.

Deze en alle andere Spaanse loterijen worden georganiseerd door de Spaanse overheid. Prijzen zijn belastingvrij, uiteraard is het als niet-Spaanse deelnemer wel verstandig om even de Nederlandse belastingwetgeving er hierop na te slaan. De opbrengst van deze loterij, zo’n €1 miljard wordt besteed aan goede doelen.


De grote klappers vielen in 2011. Toen werd €2,5 miljard uitgekeerd. Deze prijs viel toen in een klein dorpje. De inwoners met een winnend lot mochten €720 miljoen euro onderling verdelen. Alle winnaars hielden er €400.000 euro.16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven