Waar komt de tapa nu eigenlijk vandaan?


De letterlijke betekenis van het woord “ tapar “ is “ bedekken “.


Vroeger was het de gewoonte om in een bar of cantina het glas af te dekken met een “ tapa “. Het gebruik is, voor zover bekend, ontstaan in Andalusië en is van daaruit overgewaaid naar de rest van Spanje. Er zijn er die beweren dat het gebruik is geboren na een verordening van Koning Alfonso X die tegen overmatig alcoholgebruik was. Daarom beval hij dat alcohol alleen nog maar mocht worden genuttigd als het glas was bedekt met iets eetbaars. De kroegbazen hadden daar snel wat op gevonden door het glas af te dekken met zoute worst. Het effect laat zich raden. Nu zijn tapas een manier van leven die heel Spaans is. Echter, het gebruik wordt in Nederland steeds populairder omdat ook wij beginnen te beseffen dat de met zuiver natuurlijke producten bereide hapjes lekker maar bovenal gezond zijn.Daar waar het gebruik ooit begon met enkele tapas kunnen we nu kiezen uit een enorme variatie. Tapas kunnen namelijk bereid worden van de meest uiteenlopende producten zoals vlees, vis, groenten en eieren. Juist door die veelzijdigheid is de tapa niet alleen meer geschikt voor aan de bar maar kan deze ook de functie van maaltijd vervullen. Een maaltijd van diverse tapas met een lekker glas wijn is niet alleen gezellig maar ook zeer gezond en verveeld nooit. Het tapa gebeuren past namelijk in het zogenaamde “ mediterraans dieet “. Bij dieet denken wij in dit geval niet aan weinig eten maar aan bewust eten. Tapas bereid met zuivere olijfolie en met verse producten in combinatie met een glas wijn is zeer heilzaam voor het lichaam en de geest. Olijfolie bevat 0,0 % cholesterol.


Tapas, ‘goed idee!’, is waarschijnlijk je eerste reactie. Want wie houdt nou niet van de hartige kleine hapjes, op z’n Spaans bereid met vis, vlees of groenten? De trend loopt al langer en is niet meer weg te denken uit de keuken van Barça, maar wie bedacht deze makkelijke, heerlijke manier van tafelen eigenlijk?


Wijze tapas koning

Waar het idee voor Spaanse tapas vandaan komt, is niet helemaal duidelijk maar er zijn een paar theorieën. Zo wordt verteld dat Koning Alfonso X, ook wel De Wijze of El Sabio genoemd, bepaalde dat hij bij de wijn altijd iets te eten wilde. Zo probeerde hij te voorkomen dat de wijn te snel naar zijn hoofd steeg. En wijs was de beste man want wie tapas zegt, zegt wijn.

Bedek je glas

In die tijd was iets al snel een tapa. Een plakje chorizo of wat olijfjes. Nu is het een stuk meer gastonomisch en staan schaaltjes niet meer op je wijnglas tegen de zwermen met vliegen. Daar komt het woord ‘tapas’ trouwens ook vandaan want bedekken is in het Spaans ‘tapadar’. Een tapa om je glas te bedekken.


Storm in je wijn

Een ander verhaal heeft een gelijknamige Spaanse koning in de hoofdrol. Dit maal de iets latere Alfonso de XIIIe. Hij was volgens de verhalen op reis toen hij in een herberg schuilde tegen een zandstorm. Hier bestelde hij een glas wijn en om het zand uit zijn wijn te houden, bedekte de ober het met een plakje ham. Die hield de koning er de rest van de avond in en hij zette een trend die 700 jaar later nog steeds trendy is.


Belangrijke karakteristieke eigenschappen van Spaanse tapas:

Tapas zijn altijd hartig, nooit zoetTapas zijn kleine porties, anders heet het ‘racion’Tapas eet je niet snel als een snack, maar als slow foodTapas eet je met vrienden en collega’s, nooit alleenTapas eet je met een goed glas wijnTradities bij tapas

El tapeo is een uitstekende mogelijkheid om iets te gaan eten zonder een hele maaltijd te bestellen en aan tafel te moeten gaan zitten. Tapas kun je lekker aan de bar eten met vrienden, terwijl je met wijn of bier je dorst lest. Vervolgens ga je naar de volgende bar, probeert de tapas daar, enzovoorts. Zo kun je kletsen, van lekkere tussendoortjes genieten en heb je geen avondeten meer nodig.


Typische tapas

Vraag gerust welke tapas er zijn, aangezien de meeste barkeepers hun specialiteiten, vaak tevens de regionale specialiteiten, zullen aanraden. Iedere regio heeft zijn eigen tapasmenu en zo zullen bijvoorbeeld de beste tapas van hartje Madrid verschillen van de beste tapas aan de kust van Galicië. Je zult echter altijd enkele klassieke voorbeelden van tapas kunnen vinden.


Aangezien Spanje deel uitmaakt van het Iberisch Schiereiland, dat door water omgeven is, maken eetbare zeevissen en schaal- en schelpdieren een belangrijk onderdeel uit van de Spaanse keuken. Enkele delicatessen uit de zee zijn calamares (gebakken inktvis), gambas pil-pil (garnalen in hete knoflookolie) en boquerones (ansjovis). Andere typische tapas zijn chorizo (typisch Spaanse worst), paella (rijstgerecht), verschillende stoofschotels, jamón serrano (gerookte ham), albóndigas (gehaktballetjes) en de klassieke tortilla española (Spaanse aardappelomelet).


Geschiedenis van Tapas

Tapas zijn afkomstig uit de tijd dat de ‘botillerias’ (flessenwinkels) en ‘tabernas’ (tavernes) in Spanje opkwamen. De glazen werden hier afgedekt met een stukje brood met ham of een andere lekkernij zodat er geen insecten of viezigheid in het glas kwam. Zo ontstonden de tapas. Het Spaanse werkwoord ‘tapar’ betekent letterlijk afdekken. Deze werkwijze is vanaf toen een Spaanse traditie geworden.Gevarieerd traditioneel Spaanse tapas

Tapas verschillen door het land heen, iedere streek heeft zijn tradities en gewoonten die geuit worden in het gerecht. De tapas uit Sevilla zijn zeer traditioneel, ze zijn hier ook ontstaan. Tegenwoordig bestaat er een algemene samenstelling in het assortiment van de tapasbars in Spanje. Het doel van de tapas is veranderd, tapas dienen niet meer om iets af te dekken maar om mensen bij elkaar te brengen. Tijdens het drinken van wijn en het eten van kleine hapjes ontstaat er gezelligheid.


De Geschiedenis van de Tapas in de Spaanse Keuken

De tapas zijn onderdeel geworden van de Spaanse keuken. Precies is niet bekend waar de Spaanse tapas vandaan komen, maar er bestaan diverse theorieën waar men de oorsprong en de huidige invloed op de Spaanse traditionele keuken probeert te verklaren.

Men zegt dat de Spaanse koning Alfonso X “El Sabio” bepaalde dat bij de wijn altijd iets te eten moest worden geserveerd om te voorkomen dat deze te snel naar het hoofd zou stijgen.


Geschiedenis van tapas.

In het begin plaatste men de Spaanse tapas bovenop de rand van de kan of glas welk men geserveerd kreeg. Zo voorkwam men dat de vliegen, zeer overvloedig aanwezig op de plaatsen waar eten aanwezig was zoals in de pensions en herbergen, in de wijn of het bier vielen. Op deze wijze , men “tapada”( bedekte ) het glas en daarmee ontstond het woord. In die tijd bestond een Spaanse tapa uit een stukje ham of chorizo of ander vlees, soms een stukje kaas. Niettemin, sommige beweren dat de geschiedenis van de tapa zijn origine vind in het volgende verhaal:


De Koning Alfonso XIII was op een officiele reis in de provincie Cadiz en bij het voorbij komen van de herberg ” Ventorrillo del Chato” (bestaat niet meer) ,er stopte om uit te rusten. De koning bestelde een glas Jerez ( wijn van Jerez ), echter op dat moment kwam er een windvlaag binnen in de herberg, om te voorkomen dat het glas zich niet vulde met zand van het strand had de ober het goede idee om het koninklijke glas te bedekken met een stukje ham. De koning vroeg waarom hij dat stuk ham op het glas kreeg gelegd, waarop de ober verontschuldigend antwoordde dat op deze wijze hij het glas bedekte ( “la tapa” ) om te voorkomen dat er zand in kwam. De koning beviel het idee, dronk de wijn en bestelde er nog een, maar met nog een gelijke “tapa”. Toen men dit zag bestelde het hele Spaanse koninklijke gevolg hetzelfde.


Zoals je al heeft gelezen is het verhaal ongeveer gelijk echter met een andere hoofdrol speler. Er bestaan diverse verhalen maar allen hebben de volgende 3 variaties :

 1. De noodzaak om iets te eten tot zich te nemen om te kunnen doorwerken totdat het tijd was voor het hoofdmaal.

 2. De noodzaak om iets tot zich te nemen om te voorkomen dat de wijn niet tot het hoofd stijgt.

 3. De noodzaak om de wijn te beschermen voor de insecten.


We zien daarom dat niet alleen het aperitif ( frankrijk ) als ook fast food ( USA ) een deel van hun oorsprong gelijk hebben als de Spaanse tapas. Andere benamingen die men in Spanje voor de “tapa” gebruikt zijn : alifara in Aragón en Navarra en poteo in Baskenland.


Vandaag de dag, naast de typische olijven en noten, verschijnen kleine porties van wat men normaal kookt als een hoofdgerecht. kleine portie paella , stoofpotje etc.


Belangrijke karakteristieke eigenschappen van de Spaanse tapas

Het betreft nooit zoet voedsel.Het zijn kleine porties.Indien ze een grotere hoeveelheid zijn worden ze “racion” genoemdHet is geen fast food, SLOW FOOD dus.Het wordt beschouwd als iets informeels en die men eet met vrienden of collega’sMen eet ze tussendoor of als een “overlevings-hapje” zodat het lichaam het kan volhouden tot aan het middag of avondeten.

Het is wel van belang om hier aan te geven dat de tapa, in het begin, NIET typisch iets van het zuiden noch het noorden van Spanje was. Aan de traditionele tapas welke als basis ham en andere vleeswaren, olijven en noten hebben, heeft men andere toegevoegd, zoals al eerder beschreven.Hier een kleine lijst met traditionele Spaanse tapas die men in welke Spaanse tapas bar dan ook kan aantreffen :

 • Carne con tomate ( vlees met tomatensaus )

 • Kroketten

 • Albóndigas

 • Patatas alioli ( knoflook aardappels )

 • Tortilla de patatas

 • Tuinbonen met ham

 • Porra antequerana / salmorejo cordobés

 • Boquerones en vinagre

 • Ensaladilla rusa

 • Pipirrana

 • Bacalao frito

 • Flamenquín


Aan deze traditionele tussendoortjes kan men vandaag de dag nieuwe tapas toevoegen, sommige recepten welke men eerst nog had gereserveerd voor de tafel met bestek en bord, zoals de paella of de aardappelstoofpotjes met vlees en nog meer welke langzaam aan in de Spaanse tapa zijn aan het intregeren.


Als laatste het is van belang om de elegantie en de esthetica van het tapas eten te benadrukken. Het gaat om een soort van onverschilligheid tussen de tafel en de stoel, en men maakt het juiste eten welke men staand en in kleine porties tot zich neemt.


Het belangrijkste is NIET het eten, het is het vertellen, het samenzijn tussen vrienden en bekenden. Daarom eet men tapas staande zodat men de vrijheid heeft om met allen te praten.

Dat het Spaanse tapas eten nog niet een universeel fenomeen is geworden is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat men een ruime pauze nodig heeft en tijd om deSpaanse elegantie hierbij te kunnen oefenen.


Heel belangrijk:

Eet geen tapas als je haast hebt.Eet tapas niet alleen.Vraag geen “racion” ( grotere hoeveelheid ).Wijn heeft de voorkeur.Spaanse Tapas eet je staande.


Hoe maak je de beste indruk op je eerste (tapas eet) date

Eerste dates gaan soms wel eens mis daarom hier een snelle check list om dat voortaan te voorkomen. Voor singel mannen die wonen in de omgeving Amsterdam en binnenkort op een eerste (eet) date gaan is hier een snelle check list.


Wees niet besluiteloos

Opmerkingen als “kies maar”, “wat vind jij” of “mag jij zeggen” kunnen echt niet meer. Niet dat je nu alle beslissingen voor haar moet gaan nemen maar je eigen input geven kan nooit geen kwaad want als iets niet cool is is het wel besluitenloosheid. Wanneer je moet een keuze moet maken uit een aantal activiteiten waaruit jullie kunnen kiezen, kun je er gewoon eentje uit kiezen.


De rekening betalen

Als eenmaal de rekening gekomen is wees niet te macho wanneer zij duidelijk maakt om ook een steentje bij te dragen. Wanneer ze echter geen aanstalte maakt tot het pakken van haar portefeuille kun je zonder twijfel de rekenening zelf oppakken. In het kort, ga niet zitten morren of moeilijk lopen doen wanneer ze mee betaald.


Kleding maken de man

Je zult wel denken: op mijn eerste eet date moet ik er gewoon pieko bello uitzien. Maar als je gewoon gezelllig iets gaat eten bij een tapas restaurant in Amsterdam kun je je drie delige kostuum thuis laten. Dat past gewoon niet in die setting met als gevolg dat jullie beiden niet op je gemak voelen. Pas je kleding daarom gewoon aan je omgeving aan.


Eten als een beest

Wanneer je voor de extra large schotel gaat met alle side dishes en dan de schoteltjes nog gaat aflikken denk dan niet dat dit stoer of macho staat, maar eerder alsof je een maand opgesloten hebt gezeten. Wanneer je niet normaal kan zijn probeer dan op z’n minst normaal over te komen. Vrouwen houden namelijk niet van mannen die zich niet kunnen inhouden op een eerste afspraak. Dit kon wel eens de grootste afknapper zijn op het lijstje.

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven